Värt att veta

VÄRT ATT VETA – NÄR DU RESER TILL ISRAEL

 

Deltagare
Våra standardgruppresor baseras på grupper om upp till 18 resenärer. Specialresor kan ha annan gruppstorlek. Resan inkluderar undervisning om Israel och det israeliska folket utifrån Bibeltexter.
Besök vid heliga platser och tid för andakt finns för de som söker detta.

Bekvämlighet
Under resan i Israel använder vi oss av bussar för att komma till besöksmålen. Men väl på plats kan många sevärdheter ändå kräva att man kan gå i trappor och terräng. En del besöksmål är ej lämpliga för personer med begränsad förmåga att vandra och gå i trappor, men i övrigt är man välkommen även om man har behov av t.ex. rullstol. Kontakta Israels Vänner för ytterligare information.

Dricks
I många länder är det vanligt med dricks både på hotell och restauranger. I resans pris ingår dricksen vid ingående måltider. I resans pris ingår även dricks till chaufförer och annan personal.

Reseledare
En representant från Israels Vänner följer med gruppen under hela resan och hjälper er med det praktiska på plats, och ger information om platser och berättar från Bibeln.

Klimat och kläder
Väder och vind varierar efter årstid och var man är i landet, men generellt så är det i mars ca 15-25 grader i Netanya, i maj ca 25. I augusti ca 32, oktober ca 28 och november ca 20. På heliga platser bör man ha kläder som täcker knän och axlar, t.ex sjal för kvinnor och shorts som går över knäna.
Eftersom en del vandring ingår, tänk på att ha bekväma skor som passar att gå i under lång tid, men undvid att använda “nya” icke ingångna skor, då dessa lätt ger blåsor.

Helst får vi soligt väder med uppehåll, och då kan det räcka med shorts och t-shirt/linne, men likväl kan det under senhöst till tidig vår bli 15 grader och skugga, och då kan något mer täckande kläder vara passande. Regn är inte heller ovanligt i nov/feb/mars, om än i skurar. Då kan enkelt regnskydd vara passande eller regntåliga kläder.

Mat
Frukost och kvällsmat (även kallat middag) ingår i resans pris, men lunchmat/fika under dagarna ordnas av deltagarna själva (gäller resor med halvpension). Resenären väljer själv om han eller hon vill äta där gruppen stannar för lunch eller om man istället har med bröd och pålägg, frukt och grönt m.m. under resans gång.

Mindre ryggsäck med egen vattenflaska och även termos till varmvatten/soppåsar/pulverkaffe är bra att ha. Vatten/läsk finns annars lätt tillgängligt i hela Israel att köpa i plastflaskor, samt ofta på bussen.

Kosher
Enligt judisk sed finns det för strikta troende matregler, ”kosher”, som innebär att man inte äter fläsk och skaldjur (får i många fall inte heller finnas i samma miljö) samt att mjölk och kött inte får blandas – serveras inte vid samma måltid.

Shabbat
Från fredag seneftermiddag till lördag samma tid infaller ”shabbat”, vilodagen. Då stänger judiska restauranger och många serviceinstanser håller stängt. Lunch el. dyl kan vara bra att införskaffa i god tid.

Pass & Visum
Med pass från Nordiska länder behöver man inte söka Visum före inresa. Passet måste dock vara giltigt minst 6 månader efter hemresa. Har man pass från andra länder rekommenderas att kontakta Israels ambassad i Stockholm för detaljerad information.

Vaccination
För närvarande finns inga krav gällande vaccination för resa till Israel.

Språk
Hebreiska och arabiska är de vanligaste språken men skyltar och information finns oftast även på engelska. Det är med engelska lätt att ta sig runt. Även ryska och franska är vanligt i.o.m att många immigranter kommer från dessa länder.

Valuta
Valutan som används i Israel heter shekel.
1 shekel = 100 agarot. En shekel är värd ca 2,3 svenska kronor. Shekel kan innan resan införskaffas på välsorterat växlingskontor, men det går också att växla mellan svenska kronor och shekel på tex. flygplatset i Tel-Aviv. Med ett reguljärt betalkort, VISA eller Mastercard, kan man även ta ut pengar i uttagsautomater. Detta kan göras tex direkt på flygplatsen eller i Netanya (staden där Hotel Orit ligger). Butiker tar i regel också emot betalning med kort. Dock kan man inte utgå ifrån att detta alltid är möjligt, utan en medhavd reskassa bör därför finnas.

Reseförsäkring
Via din hemförsäkring har du sannolikt ett försäkringskort som du rekommenderas ha med under resan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar avbeställningsskydd. Antagligen har du detta om du betalar resan med Visa/Mastercard, eller från konto kopplat till detsamma. Kolla med din bank/kortleverantör.

Tidsskillnad
Med undantag av ca en vecka under höst resp. vår, när man ändrar mellan sommar och vintertid, så gäller att lokal tid i Israel är svensk tid + 1 timma.

Oroligheter i regionen
I en del områden av Israel, området närmast Gaza, samt på det område som benämns Västbanken, förekommer emellanåt oroligheter.
Israels Vänners resor genomförs så att dessa områden undviks och anpassning av reseprogram kan förekomma om anledning föreligger.

El
Eluttagen i Israel är av samma typ som i Sverige. Det går alltså att använda laddare m.m. som vanligt.

 

Trevlig resa!