Över 3000 judar besökte tempelplatsen i oktober

Tempelplatsen i Jerusalem är en ständigt känslomässigt laddad plats. För judar en extra värdefull plats, platsen för templet fram till år 70 e.Kr. Det är också platsen för templet som Jesus besökte. Idag tillåts få judar besöka tempelplatsen, och från den muslimska sidan gör man allt för att förhindra kristna och judar från att be vid besök på tempelplatsen.

En skylt uppsatt av Rabbinatet i Israel som varnar för besök på tempelplatsen - enligt Toran. Vem skylten faktiskt gäller för är inte lika klart. Källa: Wikimedia.

En skylt uppsatt av Rabbinatet i Israel som varnar för besök på tempelplatsen – enligt Toran. Vem skylten faktiskt gäller för är inte lika klart. Källa: Wikimedia.

Årets lövhyddohögtid är ett undantag, kanske bevis på en kommande förändring. I år besökte över 1.600 judar tempelplatsen under lövhyddofesten. Totalt mellan 3 och 25 oktober besökte över 3000 judar tempelplatsen. Under 2016 har hittills ca 11.000 judar fått möjlighet att besökta tempelplatsen, en siffra som är likvärdig med antalet samma tid 2015.

Åsikten om huruvida en troende jude kan besöka tempelplatsen skiljer sig åt mellan olika grupper. En del ser det som förbjudet att besöka tempelplatsen då man riskerar att besöka den del som tillhör det ”allra heligaste”, som endast får besökas av den högste prästen och inte av gemene man.

Lämna en åsikt

avatar
1000
  Subscribe  
Ge mig notis vid