Högtidsperiod i Israel – Sukkot nästa.

 

Här byggs det upp en Sukkah på det Skandinaviska Servicecentret Orit i Netanya.

Rosh Hashanah och Yom Kippur
Just nu är vi inne i den del av året när högtiderna passerar tätt i den judiska kalendern. Med början i det judiska nyåret som heter Rosh Hashanah på hebreiska blåste man in det nya året i shofarerna på kvällen den 20 september. Fortsättningen kom sedan dagar efter med årets höjdpunkt, försoningsdagen, Yom

Martin från hotel Orit ute på hal backe under Yom Kippur..

Kippur. Den var enligt vår kalender den 30 september. Just Yom kuppur är speciell då ingen biltrafik sker i hela Israel (förutom utryckningsfordon så klart.). Många passar då på att spendera dagen med att vandra, cyklar eller skate:a på bilvägarna. En dag då det lir lugnt i landet och man istället fokuserar på relationen till Gud.

Sukkot inleds
Efter Yom kippur kommer strax efteråt, den vid skrivande stund närmaste helgen, Lövhyddohögtiden, Sukkot. Inför denna helg bygger man hyddor för att kunna spendera tid under bar himmel. Firas den 15 dagen i den judiska månaden Tishrei. I år infaller Sukkot den 5 oktober, vilket innebär från solnedgången den 4 oktober. På bilen kan ni ser hur man på det skandinaviska servicecentret Orit förbereder en sukkah, lövhydda, i trädgården.

Lämna en åsikt

avatar
1000
  Subscribe  
Ge mig notis vid