Antisemitismen tar aldrig semester eller sommarlov

Redaktör Henry Nordin

Redaktör Henry Nordin

Inte minst för oss nordbor, där långa vänteperioder på sommar och sol sätter sin prägel på hela tillvaron, har begrepp som semester och sommarlov en särskild glans och lyster. Vi vill då luta oss tillbaka i solskenet och för en stund sluta ögonen och koppla bort särskilt det som är tungt och svårt. Nu måste direkt sägas att detta för många tyvärr är en ouppnåelig önskedröm och utopi. När det gäller ondskans framfart existerar inga viloperioder, vilket inte minst Europa fått erfara denna sommar.

Om vi drar parallellen vidare till det som ständigt ligger i fokus för vår uppmärksamhet så kan vi konstatera att detta gäller även i högsta grad för antisemitismens lakejer. Egentligen är det inte så konstigt då antisemitismens ”andlige fader” är en hård herre. Han hatar allt och alla inkl. de bundsförvanter han lyckats dupera. I ondskans rike gäller inga deklarationer om mänskliga rättigheter, semesterlagstiftningar och andra sociala rättigheter.
Ett uttryck för detta är den ständiga hetsen mot Israel. Den brukar uppleva en högljudd högkonjunktur så snart Israel tvingas till försvarsåtgärder mot alla dem som har Israels utplåning på sin agenda. Det är då inte omsorgen om oskyldig offer som är drivkraften utan det besinningslösa hatet mot Israel.

När nu Israel en period har ”suttit stilla i båten” ökar oron i fiendelägret för att negativismen mot Israel skall tappa näring. Det leder till att man använder sin ”kreativitet” för att hitta nedgrävda stridsyxor eller konstruera nya.
Under senare tid har inte Israel varit i fokus utan främst Syrien-konflikten har tagit världens uppmärksamhet och agerande i anspråk. Till detta kommer terrordåd på många håll och statskupps-
försöket i Turkiet och dess konsekvenser. Bibelns profetiska varningar och beskrivning av tidens tecken blir alltmer aktualiserade genom allt som sker.

På den antiisraeliska fronten hände något som man först kunde betrakta som ett skämt men som vid närmare efterforskning visade sig vara allvarligt menat. Jag tänker då på den palestinske presidenten Mahmoud Abbas deklarerade avsikt att stämma Storbritannien för Balfourdeklarationen 1917. Man kunde tro att det hade framförts den 1 april ungefär i samma klass som det egyptiska kravet på återbetalning av de värdeföremål som Israels barn och Moses fick med sig när de lämnade Egypten för över 3 400 år sedan.
Men nej, det är dagens allvar som dessutom framfördes som en vädjan till hela Arabförbundet att backa upp denna stämningsprocess. Det förbättrar verkligen inte ”stämningen” mellan Israel och deras motparter. Hela detta förfarande är ytterligare ett exempel på att den palestinska myndigheten föredrar negativa kampanjer framför förhandlingar med Israel.

Mycket mer häpnadsväckande ur ett kristet och bibliskt perspektiv är att det finns ett antiisraeliskt flöde med kristna förtecken. Även om man försöker svära sig fri från antisemitismens ideologi blir innehåll och resultat lika förödande. Ett sorgligt exempel på detta är när Svenska Kyrkan, företrädd av bl.a. Anna-Karin Hammar, och Diakonia ställer sig på ”Jerikos murar” och basunerar ut sitt bojkotthot mot Israel.  P.g.a. den ersättningsteologiska förvillelsen har många gått vilse i liberalteologins dimridåer. Därifrån hetsar man upp sig själv och andra till smutskastningskampanjer mot den lilla demokratin Israel. Inte ett enda positivt ord om Israel brukar höras från det hållet.
Att det dessutom handlar om Guds egendomsfolk och löftesland, som vi enl. Bibeln har fått i uppdrag att välsigna, gör det om möjligt ännu värre.

När man i Kristi namn angriper Israel så är det judarnas egen konung man använder som slagträ mot sitt eget folk. Som kristen företrädare har man milt uttryckt hamnat i galen tunna.

Det är bättre att inse detta här och nu innan den ödesmättade dag Jesu återkomst till sitt eget land och folk kastar sin blixtbelysning över hela tillvaron. I sanningens ljus förintas antisemitismen och all annan ondska och alla falska föreställningsvärldar.

Lämna en åsikt

avatar
1000
  Subscribe  
Ge mig notis vid